NIEUWE TREND IN SPORT COACHING

De complete wereldtop was eind februari naar Chicago gevlogen voor het prestigieuze World Series squash toernooi met een totale prijzengeld pot van $300.000. Tijdens dit toernooi was er een overduidelijke nieuwe trend in sport coaching waarneembaar.

Even eerst wat korte squash highlights …..Bij het squash gaat het om de best-of-5 gewonnen games. Na elke game even 2 minuten de baan af voor handdoekje, een banaan, een drankje en coaching.
Nou en vooral dat laatste was zeer opvallend anders dan voorheen. In squash is het al zo dat een 40% van alle spelers een mee reizende coach heeft bij een toernooi op dit nivo en de andere 60% wordt gedaan door andere spelers, vaak uit het eigen land, en nu dus ook door de ‘telefonische coach’.

Bij aanvang van de wedstrijd werd de mobiele telefoon al klaar gelegd en ja hoor in de break grepen de spelers direct naar het mobieltje. De één appte zich een slag in de rondte (ach er was mega snel wifi in dit pand uit 1908) terwijl bij de ander de meest bijzondere ringtone ten gehore werd gebracht en de coach belde.

Om tot een goede coaching te komen moet hij/zij het wel van dichtbij mee maken/beleven. En dat is nu wat bij professionele squash super is geregeld door PSA SquashTV die ruim 400 wedstrijden per jaar in HD uitzend en zeker die van de World Series. Maar liefst in 30 landen wordt het op Eurosport via de stream uitgezonden. En…. de coach kan zijn speler ook nog eens goed aankijken voor zijn zijn lichaamstaal in de break want SquashTV zit daar uiteraard bovenop.

Gaan we deze trend komende tijd in andere sporten ook tegen komen? Nemen de tennissers bij een Grand Slam niet meer een heel elftal aan coaches mee maar belt Federer vanaf de bank in zijn 90 seconde even of hoeft Danny Blind straks niet meer de schreeuwen aan de zijlijn maar heeft doelman Jasper Cilissen straks een iWatch om waarmee hij communiceert ?

Maar hoe zag dit er uit tijdens de World Series Squash in Chicago? Een korte impressie : Klik hier